And the history of science serves to...?

overcoming epistemological obstacles associated with teaching about microorganisms from an episode in the history of science

Authors

DOI:

https://doi.org/10.53727/rbhc.v15i2.782

Keywords:

teaching about microorganisms, history of science, epistemological obstacles

Abstract

This essay aims to present an episode in the history of science and discuss how its use could help overcoming epistemological obstacles associated with the teaching of microorganisms. From the discussion of this historical episode, we can conclude that the construction of knowledge about microorganisms emerges from daily issues and problems; the common sense and the generalizations that associate microorganisms with diseases are the result of priorities and impacts of science and scientific knowledge; and that the discussion of historical episodes encourages the construction of interdisciplinary proposals in classroom.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ALBUQUERQUE, G.G.; BRAGA, R.P.S.; GOMES, V. Conhecimento dos alunos sobre microrganismos e seu uso no cotidiano. Revista de Educação, Ciências e Matemática, v. 2, n. 1, p. 58-67, 2012.

ALVES, D.R. Industrialização e comercialização do leite de consumo no Brasil. In: MADALENA, F.E.; MATOS, L.L.; HOLANDA JÚNIOR, E.V. (org.). Produção de leite e sociedade: uma análise crítica da cadeia do leite no Brasil. Belo Horizonte: FEPMVZ, 2001. p. 75-83.

ANTONIO, W.S. O uso de vídeos como ferramenta didática na exploração de microambiente e exposição de microrganismos existentes. Trabalho de Conclusão de Curso (Licenciatura em Ciências Biológicas) – Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2016.

AZEVEDO, T.M.; SODRÉ, L. Conhecimento de estudantes da Educação Básica sobre bactérias: saber científico e concepções alternativas. Revista de Educação, Ciências e Matemática, v. 4, n. 2, p. 22-36, 2014.

BACHELARD, G. A formação do espírito científico: contribuição para uma psicanálise do conhecimento. Trad. Esteia dos Santos Abreu. Rio de Janeiro: Contraponto, 1996.

BAGGIO, L.A.; LORENCINI JÚNIOR, A. Análise de uma sequência didática sobre microrganismos sob a perspectiva da aprendizagem significativa. Experiências em Ensino de Ciências, v. 14, n. 1, p. 26-43, 2019.

BARBOSA, F.G.; OLIVEIRA, N.C. Estratégias para o ensino de microbiologia: uma experiência com alunos do Ensino Fundamental II de uma escola de Anápolis-GO. Revista de Ensino, Educação e Ciências Humanas, v. 16, n. 1, p. 5-13, 2015.

BENCHIMOL, J.L. A instituição da microbiologia e a história da saúde pública no Brasil. Ciência & Saúde Coletiva, v. 5, n. 2, p. 265-292, 2000. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-81232000000200005

BIRCH, B. Personagens que mudaram o mundo: o grande cientista: Louis Pasteur. 2ª ed. São Paulo: Globo, 1993.

BÔAS, R.C.V.; NASCIMENTO JUNIOR, A.F.; MOREIRA, F.M.S. Utilização de recursos audiovisuais como estratégia de ensino de microbiologia do solo nos Ensinos Fundamental II e Médio. Práxis, v. 10, n. 19, p. 79-90, 2018. DOI: https://doi.org/10.47385/praxis.v10.n19.691

BRASIL. Parâmetros Curriculares Nacionais do terceiro e quarto ciclos do Ensino Fundamental: ciências da natureza. Brasília: Ministério da Educação, 1998. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/seb/arquivos/pdf/ciencias.pdf. Acesso em: 19 jan. 2022.

BRASIL. Base Nacional Comum Curricular. Brasília: Ministério da Educação, 2018.

BRUM, W.P. O tema bactéria no Ensino Fundamental: concepções alternativas dos estudantes sobre as implicações na saúde humana. Revista de Educação, Ciências e Matemática, v. 4, n. 3, 2014. DOI: https://doi.org/10.18250/2179-2933/ensinodeciencias.v5n2p29-44

BUENO, E. À sua saúde: a vigilância sanitária na história do brasil. Brasília: Ministério da Saúde/Agência Nacional de Vigilância Sanitária, 2005.

CÂNDIDO, M.S.C.; SANTOS, M.G.; AZEVEDO, T.M.; SODRÉ NETO, L. Microbiologia no Ensino Médio: analisando a realidade e sugerindo alternativas de ensino numa escola estadual paraibana. Ensino, Saúde e Ambiente, v. 8, n. 1, p. 57-73, 2015. DOI: https://doi.org/10.22409/resa2015.v8i1.a21199

CASSANTI, A.C; CASSANTI, A.C; ARAUJO, E.; URSI, S. Projeto Microbiologia Democrática: estratégias de ensino-aprendizagem e formação de professores. [s.l.]: Colégio Dante Alighieri, 2008.

CASTRO, S.A.R.S. Boas práticas de higiene: um pilar para a produção de alimentos seguros. Dissertação (Mestrado em Medicina Veterinária) – Faculdade de Medicina Veterinária, Universidade Técnica de Lisboa, Lisboa, 2008.

CRUDELI, R.B.; VIANA, H.E.B. Pasteur nos livros didáticos de biologia do Ensino Médio aprovados no PNLD: uma análise histórica sobre a abordagem da origem da vida e o metabolismo. História da Ciência e Ensino, v. 18, p. 23-35, 2018. DOI: https://doi.org/10.23925/2178-2911.2018v18p23-35

DORTA, M.P.; SOUSA, E.C.P.; MURAMATSU, M. O projetor de gotas e suas diversas abordagens interdisciplinares no ensino de física. Revista Brasileira de Ensino de Física, v. 38, n. 4, 2016. DOI: https://doi.org/10.1590/1806-9126-RBEF-2016-0103

FEIJÓ, R.B.; SÁFADI, M.A.P. Imunizações: três séculos de uma história de sucessos e constantes desafios. Jornal de Pediatria, v. 82, n. 3, p. 2-4, 2006. DOI: https://doi.org/10.1590/S0021-75572006000400001

FERREIRA, A.F. A importância da microbiologia na escola: uma abordagem no Ensino Médio. Trabalho de Conclusão de Curso (Licenciatura em Ciências Biológicas) – Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2010.

FOUREZ, G. A construção das ciências: introdução à filosofia e à ética das ciências. Trad. Luiz Paulo Rouanet. São Paulo: Editora da Unesp, 1995.

FRAGA, F.B.F.F.; ROSA, R.T.D. Microbiologia na revista “Ciência Hoje das Crianças”: análise de textos de divulgação científica. Ciência & Educação, Bauru, v. 21, n. 1, p. 199-218, 2015. DOI: https://doi.org/10.1590/1516-731320150010013

GAROZZO, F. Os homens que mudaram a humanidade: Louis Pasteur. São Paulo: Editora Três, 1974.

GAVINHO, B.; SILVA, M.I. Virologia como recurso interdisciplinar para o Ensino Médio. Revista Saúde, Batatais, v. 5, n. 2, p. 79-93, 2016.

GOSSANI, C.M.; WALDMAN, W.R. Fermentação e biotecnologia: história. Campinas: Instituto Virtual de Estudos de Meio Ambiente, 2009.

GUIMARÃES, L.; BEMFEITO, A.P.; CUNHA L., CASTRO, D. Contribuições da história e filosofia da ciência para o ensino de química: uma proposta de sequência didática sobre a fabricação da cachaça. Revista de Educação, Ciências e Matemática, v. 9 n. 2, p. 127-141, 2019.

JOHNSON, H. A história do vinho. 2ª ed. São Paulo: Companhia das Letras, 1999.

KIMURA, A.H.; OLIVEIRA, G.S.; SCANDORIEIRO, S.; SOUZA, P.C.; SCHURUFF, P.A.; MEDEIROS, L.P.; BODMAR, G.C.; SARMIENTO, J.J.P.; GAZAL, L.E.S.; SANTOS, P.M.C.; KOGA, V.L.; CYOIA, P.S.; NISHIO, E.K.; MOREY, A.T.; TATIBANA, B.T.; NAKAZATO, G.; KOBAYASHI, R.K.T. Microbiologia para o Ensino Médio e Técnico: contribuição da extensão ao ensino e aplicação da ciência. Revista Conexão UEPG, v. 9, n. 2, p. 254-267, 2013.

KRASILCHIK, M. O professor e o currículo de ciências. São Paulo: EPU/USP, 1987.

LUCA, A.G.; SANTOS, S.A.; CAMPESTRINI, I.M.; ROMÃO, B.C.; WALZ, G.C.; LUCIANO, G.H.; ALBANO, J.C.; ARAUJO, M.L. Episódio histórico de Louis Pasteur: uma proposta interdisciplinar para o ensino de química, física e biologia. História da Ciência e Ensino, v. 17, p. 81-98, 2018. DOI: https://doi.org/10.23925/2178-2911.2018v17p81-98

MARQUES, R.N. Ferramenta didática para a elaboração de aulas práticas de microbiologia para o Ensino Médio. Trabalho de Conclusão de Curso (Licenciatura em Ciências Biológicas) – Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Cruz das Almas, 2017.

MARTINS, L.A.P. Pasteur e a geração espontânea: uma história equivocada. Filosofia e História da Biologia, v. 4, p. 65-100, 2009.

MARTINS, R.A. Introdução: a história das ciências e seus usos na educação. In: SILVA, C.C. (org.). Estudos de história e filosofia das ciências: subsídios para aplicação no ensino. São Paulo: Editora Livraria da Física, 2006. p. 22-34.

MORESCO, T.R.; CARVALHO, M.S.; KLEIN, V.; LIMA, A.S.; BARBOSA, N.V.; ROCHA, J.B. Ensino de microbiologia experimental para Educação Básica no contexto da formação continuada. Revista Eletrónica de Enseñanza de las Ciencias, v. 16, n. 3, p. 435-457, 2017.

OLIVEIRA, N.F.; AZEVEDO, T.M.; SODRÉ NETO, L. Concepções alternativas sobre microrganismos: alerta para a necessidade de melhoria no processo ensino-aprendizagem de biologia. Revista Brasileira de Ensino de Ciências e Tecnologia, v. 9, n. 1, p. 260-286, 2016. DOI: https://doi.org/10.3895/rbect.v9n1.2031

OLIVEIRA, P.B.L.; MORBECK, L.L.B. Contextualizando o ensino de microbiologia na educação básica e suas contribuições no processo de ensino-aprendizagem. Revista Multidisciplinar de Psicologia, v .13, n. 45, p. 450-461, 2019. DOI: https://doi.org/10.14295/idonline.v13i45.1738

PAIXÃO, G.C.; LIMA, L.A.; COLAÇO, N.J.O.; LIMA, R.A.; CASIMIRO, T.C.; CASTRO, L.H.P.; PANTOJA, L.D.M. Paródias no ensino de microbiologia: a música como ferramenta pedagógica. Revista Eletrônica de Comunicação, Informação e Inovação em Saúde, v. 11, n. 1, p. 1-12, 2017. DOI: https://doi.org/10.29397/reciis.v11i1.1079

PELCZAR, J.M.J.; CHAN, E.C.S.; KREIG, N.R. Microbiologia: conceitos e aplicações. 2ª ed. São Paulo: Makron, 1996.

PESSOA, T.M.S.C.; MELO, C.R.; SANTOS, D.R.; CARNEIRO, M.R.P. Percepção dos alunos do Ensino Fundamental da rede pública de Aracaju sobre a relação da microbiologia no cotidiano. Scientia Plena, v. 8, n. 4, p. 1-4, 2012.

RIBEIRO, H.L. Estratégia interdisciplinar para o ensino de microbiologia no Ensino Médio. Dissertação (Mestrado Profissional em Ensino de Biologia em Rede Nacional) – Instituto de Ciências Biológicas, Universidade Federal de Juiz de Fora, Minas Gerais, 2020.

RIBEIRO, W. Por que a vacina contra covid-19 foi desenvolvida em tempo recorde. Instituto da Ciência Tecnologia e Qualidade (ICTQ). 2021. Disponível em: https://ictq.com.br/farmacia-clinica/2636-por-que-a-vacina-contra-covid-19-foi-desenvolvida-em-tempo-recorde. Acesso em: 26 maio 2022.

RODRIGUES, S.P. Louis Pasteur: da química à microbiologia. São Paulo: Editora Livraria da Física, 2015.

ROSA, M.M.S.; FESTOZO, M.B.; VERA, J.A.C.N. Ensino de microbiologia: uma alternativa ao laboratório tradicional a partir da história e filosofia da ciência e metodologia da problematização. REnCiMa: Revista de Ensino de Ciências e Matemática, v. 12, n. 1, p. 1-23, 2021. DOI: https://doi.org/10.26843/rencima.v12n1a22

SANTAREN, K.C.F.; COELHO, S.M.O.; SOUZA, M.M.S.; COELHO, I.S. Relevância de atividades práticas no processo de ensino-aprendizagem de microbiologia: um estudo em Seropédica-RJ. Experiências em Ensino de Ciências, v. 13, n. 5, p. 258-275, 2018.

SANTOS, N. de Q. Infecção hospitalar: uma reflexão histórico-crítica. Florianópolis: Editora da UFSC, 1997.

SANTOS, S.M.; FADINI, G.P.; ROLDI, M.M.C.; AMADO, M.V.; TERRA, V.R.; LEITE, S.Q.M. Interdisciplinaridade e ensino por investigação de biologia e química na educação secundária a partir da temática de fermentação de caldo de cana. In: Encontro Nacional de Pesquisa em Educação em Ciências, 11., 2017, Florianópolis. Atas... Florianópolis: Editora da UFSC, 2017.

SCANDORIEIRO, S.; KIMURA, A.H.; MEDEIROS, L.P.; MARQUES, L.A.; ARANOME, A.M.F.; NAKAZATO, G.; KOBAYASHI, R.K.T.; G.D. GONÇALVES; MOREY, A.T. Problematização e práticas de microbiologia para Ensino Médio de escolas públicas. Experiências em Ensino de Ciências, v. 13, n. 5, p. 241-257, 2018.

SCLIAR, M. Do mágico ao social: trajetória da saúde pública. 2ª ed. São Paulo: Editora Senac, 2005.

SILVA, M.S.; BASTOS, S.N.D. Ensino de microbiologia: percepção de docentes e discentes nas escolas públicas de Mosqueiro, Belém. In: Encontro Nacional de Ensino de Ciências da Saúde e do Ambiente, 3., 2012, Niterói. Atas... Niterói: UFF, 2012.

SODRÉ NETO, L.S.; MEDEIROS, A.D. Considerações sobre contextualização e interdisciplinaridade na abordagem da microbiologia no novo Exame Nacional do Ensino Médio (Enem). Revista Ciências & Ideias, v. 9, n. 1, p. 88-100, 2018. DOI: https://doi.org/10.22407/2176-1477/2018.v9i1.888

SODRÉ NETO, L.S.; VASCONCELOS, M.T.O. Aspectos da construção do conhecimento sobre microbiologia no Ensino Fundamental II. Revista de Educação, Ciências e Matemática, v. 7, n. 1, p. 138-152, 2017.

SOUTO, E.K.S.C.; SILVA, L.S.; SODRÉ NETO, L.; SILVA, F.C.L. A utilização de aulas experimentais investigativas no ensino de ciências para abordagem de conteúdos de microbiologia. Experiências em Ensino de Ciências, v.10, n. 2, p. 1-13, 2015.

TANCREDI, R.C.P.; MARINS, B.R. Evolução da higiene e do controle de alimentos no contexto da saúde pública. In: MARINS, B.R.; TANCREDI, R.C.P.; GEMAL, A.L. (org.). Segurança alimentar no contexto da vigilância sanitária. Rio de Janeiro: EPSJV, 2014. p. 15-36.

TEIXEIRA, L.A. O Instituto Pasteur de São Paulo: uma contribuição a história das instituições biomédicas no Brasil. Physis: Revista de Saúde Coletiva, v. 3, n. 1, p. 147-180, 1993. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-73311993000100008

TESSER, G.J. Principais linhas epistemológicas contemporâneas. Educar em Revista, v. 10, n. 10, p. 91-98, 1995. DOI: https://doi.org/10.1590/0104-4060.131

TILLEY, R.J.D. Cristalografia: cristais e estruturas cristalinas. São Paulo: Oficina de Textos, 2014.

TOLEDO, A.G.; POERSCH, K.M.; NASCIMENTO, J.E.; LIMA, B.G.T. Estudo da microbiologia e sua relação no cotidiano do aluno a partir da temática saúde. Ensino, Saúde e Ambiente, v. 8, n. 2, p. 76-92, 2015. DOI: https://doi.org/10.22409/resa2015.v8i2.a21206

TORTORA, G.J.; FUNKE, B.R.; CASE, C.L. Microbiologia. 12ª ed. Porto Alegre: Artmed, 2017.

ZOMPERO, A.F. Concepções de alunos do Ensino Fundamental sobre microorganismos em aspectos que envolvem saúde: implicações para o ensino aprendizagem. Experiências em Ensino de Ciências, v. 4, n. 3, p. 31-42, 2009.

Published

2022-12-17

Issue

Section

Special issue